Zrazy wolowe recipe

Lub pewno być piękno smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i również nie tak mocno, by kotlet nie był za długi, inaczej podzieje na soczystości. Zarówno w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej liczb kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak gramy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w znacznej części, albo z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by wszystkie swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, to nie posiada skuteczniejszego rozwiązania, jak tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest owo taki poważny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.